In cazul in care nu stiai, afidele sunt acele insecte de mici dimensiuni ce ataca legumele, pomii fructiferi, florile sau cerealele. Vorbim despre insecte hemiptere, adica aparatul bucal are forma unei trompe, cu ajutorul carora sug seva plantelor.

Cunoscute si ca paduchii plantelor, exista mai multe tipuri de afide si tocmai de aceea putem observa de multe ori insecte de culoare verde, rosie sau bruna, in functie de specia din care fac parte.

Primele simptome ale unui atac al afidelor se vad destul de repede, pentru ca plantele nu se mai dezvolta, frunzele se incretesc si lastarii se ofilesc. Pe frunze se pot observa suprafete lipicioase care reprezinta excrementele afidelor.

Mai mult, in cazul in care exista un atac al afidelor, poti observa si prezenta furnicilor, care se hranesc cu excrementele, iar pe suprafetele lipicioase apar si mustele.

Excrementele afidelor contin o substanta zaharoasa care poate da nastere unor agenti patogeni ce pot ataca mai departe plantele (de exemplu, se dezvolta ciuperci).

Iata cateva retete care te vor ajuta sa scapi de aceste insecte foarte rapid:

1. Maceratul de urzica

Pentru a prepara acest insecticid ai nevoie de 1 kg de urzici si 20 de litri de apa. Desigur, daca vrei sa prepari o cantitate mai mica, poti imparti cantitatile raportat la nevoile pe care le ai.

Trebuie sa tai urzicile cu tot cu tulpina si apoi sa le pui intr-o galeata sau intr-un butoi. Daca folosesti urzici batrane, este recomandat sa pui doar frunzele si sa te asiguri ca semintele nu vor ajunge in solutie.

Urzicile vor sta la macerat timp de 1-2 saptamani, timp in care le amesteci in fiecare zi. Totodata, asigura-te ca pui recipientul la umbra in tot acest timp.

Dupa ce au trecut cele 2 saptamani, maceratul de urzica este gata. Pentru a-l folosi in mod corect, va trebui sa diluezi o parte solutie la 20 parti apa. Spre exemplu, 1 litru de solutie se dilueaza in 20 de litri apa.

2. Cenusa provenita de la lemnul ars

Pentru preparare ai nevoie de 100 g de cenusa, 2 litri de apa si 2-3 picaturi de detergent lichid de vase. Toate ingredientele se amesteca foarte bine pana la omogenizare, iar apoi solutia se lasa sa stea timp de cateva ore. Dupa aceea, va fi nevoie sa o strecori pentru a o putea aplica. Pentru asta, iti recomandam sa folosesti o sita sau o bucata de material textil.

3. Soluție de săpun

Este bine să folosești săpun fără parfumuri puternice, deoarece mirosul lor, dimpotrivă, atrage dăunătorii. Săpunul de gudron cu mirosul său aspru poate fi destul de eficient. Dizolvați săpunul (100 g) în 10 litri de apă și pulverizați plantele cu lichidul rezultat.

4. Infuzie de citrice

Se pune coaja de citrice măcinată într-un borcan și se înmoaie timp de 24 de ore în 1 litru de apă. Apoi se fierbe timp de 10 minute, se strecoară și se toarnă într-o găleată cu apă (10 l). Pentru un efect mai bun, în soluție se poate adăuga 1 lingură de săpun lichid.

5. Infuzia de usturoi

Se taie mărunt sau se zdrobește o căpățână mare de usturoi, se infuzează cu 1 litru de apă clocotită. Când lichidul se răcește, adăugați 2 lingurițe de săpun lichid și 2 linguri de ulei vegetal.

6. Infuzie de ceapă 

Peste 30-35 g de căpățâni de ceapă tocate (puteți adăuga și puțină coajă de ceapă) se toarnă 1 litru de apă și se lasă timp de 5 ore. Se adaugă apoi 4-5 g săpun de rufe, se strecoară și se diluează infuzia cu apă 1:1.

7. Infuzie de pin

Se toarnă 4 litri de apă clocotită peste 1 kg de ace de pin, se lasă la macerat timp de 7 zile, amestecând în fiecare zi. Înainte de pulverizare, diluați infuzia cu apă 1:1.

Pulverizarea cu toate aceste remedii populare se face, de obicei, seara atunci cand plantele nu sunt in bataia soarelui (in caz contrar, risti sa arzi frunzele) si cand afidele sunt mai active. Mare atentie! Stropeste si suprafata inferioara a frunzelor, pentru ca acolo vei gasi afidele! In cazul in care exista precipitatii, solutia se va aplica din nou.

Alte metode naturale

– Încercă să atragi insecte benefice, cum ar fi buburuzele, viespile parazitare. Vor ataca afidele. Menta, feniculul, mărarul și păpădia atrag acești prădători benefici în grădina ta.

– Taie o placă de aluminiu pentru a se potrivi în jurul bazei plantei. Razele ultraviolete reflectate de lumina soarelui fac ca afidele să se îndepărteze de plantă.