În ciuda aspectului ei umil de buruiană de câmp, coada-șoricelului este o plantă medicinală multi-vindecătoare. Este o adevărată minune sădită de Dumnezeu în mijlocul naturii, întrucât efectele ei binefăcătoare acționează asupra întregului corp.

Studiile recente au confirmat câteva din utilizările tradiționale ale acestei plant: probleme digestive, boli ale ficatului și ale vezicii biliare, tulburări menstruale, crampe, febră sau răni. Coada-șoricelului este studiată și pentru proprietățile sale anti-hipertensive, antidiabetice și anti-tumorale.

Efectele sale farmacologice diverse se datorează complexității compușilor conținuți care acționează în sinergie (în special uleiul esențial și flavonoidele).

Pentru stomac, ficat și bilă

Coada-șoricelului are efecte diverse impresionante asupra stomacului, ficatului și bilei: gastrice, antihemoragice, hepatice, decongestive hepatice, antiseptice biliare, coleretice biliare, laxative, antibiotice,, antihelmintice și vermifuge. Comisia E. a Germaniei a aprobat de altfel utilizarea internă a acestei plante pentru afecțiunile dispeptice (catar gastric, disconfort spastic).

Pentru aparatul respirator

Preparatele pe bază de coada-șoricelului au o acțiune favorabilă asupra aparatului respirator, fiind utile în febră, tuse, astm, bronșită, răceală și gripă, datorită acțiunii antiinflamatoare, bronhodilatatoare, expectorante, decongestive și antispastice a plantei.

Pentru inimă și vasele de sânge

Coada-șoricelului ajută la scăderea nivelului tensiunii și la curățarea sângelui de toxine. Are de asemenea proprietăți vasoconstrictoare și ajută în tulburările circulatorii.

• Afecțiuni ginecologice

La nivelul aparatului genital, coada-șoricelului are efecte antihemoragice uterine. Ajută la ameliorarea durerilor menstruale și la reglarea ciclului menstrual. Are efecte bune în leucoree (ceai și spălături vaginale) și menopauză. Se pot face băi de șezut. Se pun 100 g de plantă la macerat peste noapte într-un litru de apă rece, iar a doua zi se încălzește ușor și se adaugă în apa de baie. Băile au efecte bune în fibrom uterin, inflamația ovarelor, prolaps uterin. În prolaps uterin (precum și în afecțiunile coloanei vertebrale și stimularea creșterii părului) se masează zona cu tinctură din flori uscate.

• Pentru afecțiunile pielii

Și la nivel extern, această plantă face minuni. Are efecte antiinflamatoare, analgezice, calmante, antibacteriene și antiseptice. Ajută la dezinfectarea rănilor și la cicatrizarea lor. Este eficientă în hemoroizi, varice și infecții fungice sau bacteriene. Poate fi folosită sub formă de comprese, alifie, băi de șezut sau spălături cu ceai.

• Pentru afecțiunile gurii

În gingivită, stomatită, infecții bucale, abcese dentare și dureri de măsea. Se face gargară cu infuzie concentrată, dimineața și seara. Sau se aplică suc proaspăt din partea aeriană a plantei și usturoi.

Moduri de administrare

Sub formă de infuzie, preparată din 2 linguri de plantă uscată la 500 ml de apă clocotită, infuzate 5 minute. Se beau 2 căni de infuzie caldă pe zi, pentru afecțiunile digestive, hepatice, biliare, respiratorii, ginecologice, vasculare, migrene, amețeală, congestie cerebrală, cefalee, dureri de ochi, sângerări nazale.

În afecțiunile renale, hemoroizi, reumatism și cardiopatie ischemică, se consumă câte 3 căni pe zi, în combinație cu ceai de urzică. În cancerul uterin, doza crește la 1 litru pe zi. Ceaiul nu se prepară și nu se bea în cantități mari (mai mari decât cele recomandate), deoarece poate să apară toxicitate.

Primăvara se poate face o cură depurativă (de curățare a sângelui), pentru eliminarea stărilor nervoase (în combinație cu roiniță și mușețel) și pentru afecțiunile respiratorii, cu infuzie. Sau se pot consuma frunzele proaspete, în salate, supe sau sosuri.

Tinctura de coada-șoricelului este utilă în afecțiunile digestive, viermi intestinali și lipsa apetitului. Se prepară din 10-20 de grame de flori proaspete, lăsate la macerat în 100 ml de alcool de 40 de grade timp de 2 săptămâni.

Pentru ten iritat și roșu, contuzii, ulcerații ale gambei, plăgi, fisuri ale mameloanelor, supurații și eczeme zemuinde, se pot aplica comprese cu infuzie preparată din 50-60 g de plantă la 1 litru de apă. Rănile vechi se pot spăla cu o infuzie din 2 linguri de flori uscate și 250 ml de apă. Inhalațiile sunt bune în răceală, bronșită sau astm bronșic.

Contra hemoroizilor și ulcerului varicos, precum și a altor afecțiuni dermatologice, se poate aplica un unguent preparat din 15 g de flori de coada-șoricelului, 15 g de frunze de zmeur și 90 g de unt.