Cimbrul este cunoscut inca din Antichitate pentru beneficiile pe care le ofera sanatatii. Are o aroma inconfundabila care ofera mancarurilor un gust deosebit. Poate fi folosit pentru condimentarea carnii, pestelui, cartofilor.

Cunoscut si sub numele de lamaita, tamaita si iarba-cucului, cimbrul este folosit din timpuri stravechi in scopuri medicinale. Este originar din zona mediteraneana si poate atinge o inaltime de 50 de cm.

Pe langa gustul deosebit pe care il ofera preparatelor culinare, cimbrul are numeroase beneficii pentru sanatate si este utilizat pentru tratarea mai multor afectiuni. Acest condiment contine substante care vindeca infectiile gatului, trateaza tusea convulsiva, bronsita acuta sau cronica. Este un bun expectorant, fiind eficient in caz de raceala, gripa, astm.

Exista numeroase studii care confirma efectele benefice ale cimbrului, asa ca este minunat sa il ai in casa si nu doar pe timpul sezonului de gripa.

Cimbru cu lamaie – reteta

3 tulpini de cimbru cu frunze proaspete sau 2 tulpini cu frunze uscate
250ml apa
Un colt de lamaie sau zeama de lamaie
miere dupa gust
Portii: 1 portie

Timp total: 15 minute, Timp de infuzare: 10 minute

Reteta de preparare

Puneti apa pe foc pana ajunge la temperatura de fierbere

Puneti tulpinile de cimbru intr-o cana si adaugati apa fierbinte

Acoperiti cana si lasati ceaiul sa infuzeze 10 minute daca folositi cimbru verde sau 7 min daca folositi planta uscata

Indepartati tulpinile de planta si adaugati lamaia inainte de a consuma ceaiul

Puteti indulciti cu putina miere

Se poate bea cald sau rece, pe timp de vara chiar si cu gheata

* Puteti pastra ceaiul in frigider pana la o saptamana

Sfat: Pentru a avea un efect si mai puternic impotriva racelilor si gripei puteti adauga in ceai si cateva bucatele de scortisoara, combinatia de gust este incantatoare

Consumul de ceai de cimbru in mod regulat este deosebit de benefic pentru sanatate datorita abundentei acestei bauturi in antioxidanti, vitamine si minerale. Cantitatea maxima recomandata pe a fi bauta este de 2 pana la 4 cani pe zi.

Posibile efecte secundare

In general pentru aceasta bautura nu exista contraindicatii daca este consumata in cantitatile recomandate, totusi in cazuri rare unele persoane pot avea alergie la cimbru. Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume cimbru, de asemenea, deoarece au demonstrat ca prezinta activitate abortiva. Siguranta pentru femeile care alapteaza nu este stabilita, deoarece in prezent nu exista dovezi stiintifice privind acest lucru.