Daca nu stiti ce sa mai gatiti, va prezint in acest articol reteta de placinta cu carne tocata. Este usor de preparat, satioasa si foarte gustoasa. Poate fi antreu, gustare sau fel de baza alaturi de o salata. O sa va placa, va garantez!
Ingrediente:
– 1 pachet foi fine de placinta din comert,
– 750 g carne tocata de porc, vita sau amestec,
– 2 cepe mari,
– 2 catei de usturoi,
– 2 linguri de pesmet,
– 2 linguri de ulei,
– 1 lingura paste de tomate,
– sare, piper, cimbru, boia de ardei dulce dupa gust,
– marar sau patrunjel verde, optional,
– 100g unt topit pentru uns foile sau 100 ml ulei,
– 2 oua,
– 100 g smantana pentru gatit cu 3.5 % grasime,
– 150 ml apa minerala.
Mod de preparare:
1. Ceapa se curata si se toaca cat mai marunt, usturoiul se curata si se zdrobeste cu furculita. Intr-o tigaie adanca se pun cele 2 linguri de ulei la incins, se adauga ceapa tocata, usturoiul si se calesc pana se inmoaie putin.
2. Carnea se amesteca cu sare, piper, cimbru, boia de ardei dulce dupa gustul fiecaruia, apoi se adauga peste ceapa calita. Se caleste circa 10 minute, apoi se adauga pasta de tomate si se mai lasa pe foc mic, acoperita cu un capac, circa 5 minute.
3. Dupa 5 minute se opreste focul, se adauga pesmetul, se amesteca bine si se lasa compozitia sa se raceasca.
4. Se unge cu unt sau ulei o tava cu dimensiunea de 25x35cm. Pe fundul tavii se aseaza primele doua foi de placinta. Foaia de deasupra se unge cu putin unt topit si racit. Peste foaie se distribuie uniform ¼ din cantitatea de carne.
5. Apoi se pun alte doua foi de placinta pe care le ungem cu unt si punem un nou strat de carne.
6. Separat se ruleaza doua foi de placinta si cu ajutorul unei foarfece de bucatarie se taie rondele fasii de aluat pe care le distribuim in tava peste carne.
7. Peste fasii se pune un nou strat de carne, apoi alte foi de placinta unse si iar carne.
8. Ultimul strat de carne trebuie sa fie acoperit cu foi de placinta pe care le ungem cu unt.
9. Se taie placinta in forma de triunghiuri cu un cutit bine ascutit. Ouale se bat ca pentru omleta, se amesteca cu smantana, putina sare si cu apa minerala si se toarna se deasupra.
10. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se da placinta la copt timp de 40 de minute, pana se rumeneste frumos la suprafata.
Placinta cu carne poate fi servita calda sau rece, alaturi de un pahar cu vin, bere sau lapte batut.