Plăcinta cu cartofi și brânză este o plăcintă aperitiv foarte gustoasă și fragedă, care se prepară ușor. Aluatul se „leagă” foarte rapid, nu necesită multă frământare și este maleabil, iar umplutura este mai mult decât gustoasă.
Ingrediente:
– 350 g cartofi,
– 200g brânză tare,
– 250g făină,
– 1 linguriță bicarbonat de sodiu,
– 200 ml chefir,
– 40 ml ulei de floarea soarelui,
– 1/2 linguriță sare,
– 1 linguriță zahăr,
– 1 buc gălbenuș de ou,
– 1 lingură lapte,
– piper negru măcinat, după gust.
Mod de preparare:
1. Se amestecă făina și bicarbonatul de sodiu. Se combină separat chefirul, uleiul, sarea, zahărul și se amestecă.
2. Adăugați treptat amestecul uscat în cel lichid și frământați aluatul. Dacă vă rămâne pe mâini, mai adăugați încă 20-30 g de făină. Acoperiți aluatul cu folie de plastic și dați-l deoparte.
3. Curățați cartofii și fierbeți-i în apă cu sare. Scurgeți lichidul și zdrobiți cartofii ca pentru piure.
4. Radeți brânza pe o răzătoare grosieră și amestecați cu cartofii, după ce s-au răcit. Se adaugă piper după gust.
5. Puneți aluatul pe un strat de făină și rotiți-l cu mâinile într-o foaie rotundă de aproximativ 30 cm în diametru. Plasați umplutura în centru.
6. Adunați marginile aluatului în centru, ca și cum ar forma o pungă, ciupiți bine, răsturnați și întindeți cu mâinile într-o prăjitură cu diametrul de 30 cm.
7. Transferați plăcinta într-o tavă, pe o foaie de copt. Bateți gălbenușul cu lapte și dați peste plăcintă. Faceți o mică tăietură la mijloc.
8. Preîncălziți cuptorul la 220 de grade și coaceți plăcinta timp de 30 minute.
Plăcinta cu cartofi și brânză are cel mai bun gust când este fierbinte. Savurați-i aroma și gustul! Poftă bună alături de cei dragi!