In multe tari, bomboanele si prajiturile cu lemn-dulce reprezinta un adevarat deliciu, iar acest lucru poate fi usor de dedus din denumire. Extractul de lemn-dulce poate fi de 30 pana la 50 de ori mai dulce decat zaharul, lucru care explica de ce aceasta planta reprezinta baza multor produse de cofetarie! Cu toate acestea, planta in sine – Glycyrrhiza glabra – are puteri terapeutice importante.

Radacina plantei de lemn-dulce se numara printre cele mai vechi remedii ale medicinei orientale si occidentale. Unii specialisti in tratamente naturiste sustin ca radacina de lemn-dulce poate combate o gama larga de afectiuni, cum ar fi eczemele, bronsitele, constipatia, arsurile la stomac, ulcerul gastric si crampele menstruale.

Desi contine peste 300 de compusi vegetali, compusul activ principal al radacinii de lemn-dulce este glicirizina. Glicirizina este cea care ofera gustul dulce al radacinii, dar si proprietatile antioxidante, antiinflamatorii, antivirale si antimicrobiene ale plantei.

Cercetatorii au efectuat o serie de studii clinice in care au analizat potentialele beneficii ale lemnului-dulce, iar rezultatele au fost promitatoare, in special in tratarea urmatoarelor probleme:

1. Inflamatii si infectii ale pielii
Eczema reprezinta un grup de afectiuni ale pielii care provoaca mancarime, roseata, descuamare si inflamatie. Potrivit unui studiu, extractul din radacina de lemn-dulce poate anihila Staphylococcus aureus, o bacterie care poate provoca infectii ale pielii, cum ar fi impetigo, celulita si foliculita.

2. Disconfort stomacal si ulcer
Expertii au constatat in urma unui studiu ca extractul din lemn-dulce amelioreaza disconfortul stomacal: reduce durerile de stomac, greata si arsurile gastrice. Aceasta poate contribui si la eliminarea bacteriilor Helicobacter Pylori. Infectia cu aceste bacterii poate provoca ulcer peptic la unele persoane.

3. Hepatita C
Glicirizina poate ajuta la tratarea hepatitei C, o afectiune provocata de un virus care infecteaza ficatul. Daca nu este tratata, hepatita C poate provoca inflamatii si leziuni hepatice grave si de lunga durata.

Specialistii au descoperit ca glicirizina poate lupta impotriva hepatitei C si poate reprezenta un viitor tratament pentru acest virus. Medicii din Japonia folosesc o forma injectabila a glicirizinei pentru a trata persoanele care au hepatita C cronica a caror stare nu s-a ameliorat dupa administrarea altor remedii.

4. Carii dentare
Cariile dentare pot fi extrem de problematice, insa remediul impotriva acestora poate sta in radacina de lemn-dulce. Se pare ca aceasta planta poate ajuta la uciderea bacteriilor din gura care cauzeaza cariile dentare.

5. Afectiunile cailor respiratorii superioare
Atat extractul, cat si ceaiul din radacina de lemn dulce au actiuni antiinflamatorii si antimicrobienre, lucru care poate ajuta la tratarea afectiunilor cailor respiratorii superioare. Acestea pot proteja impotriva faringitei streptococice si pot preveni durerea in gat. Glicirizina din radacina de lemn-dulce contribuie la ameliorarea astmului, mai ales atunci cand este administrata in paralel cu tratamentul modern pentru astm.

6. Contribuie la gestionarea diabetului
S-a constatat in urma unei cercetari ca aportul zilnic de extract din radacina de lemn-dulce a imbunatatit semnificativ nivelul zaharului din sange si sanatatea rinichilor.

7. Reduce simptomele menopauzei
Extractul din radacina de lemn-dulce ar putea fi folosit ca tratament pentru bufeurile din timpul menopauzei.

8. Stimuleaza pierderea in greutate
Unele studii indica faptul ca extractul din radacina de lemn-dulce poate reduce indicele de masa corporala (IMC) si poate sustine procesul de slabire.

Lemn-dulce: modalitati de consum
Lemnul dulce este disponibil sub forma de tablete masticabile, extract lichid, capsule si pulbere. Lemnul-dulce poate fi folosit si administrat in mai multe feluri in scopuri medicinale. De exemplu, este recomandat sa:

– Amestecati planta cu un gel bland cu pielea, cum ar fi gelul de aloe vera, pentru a ameliora eczemele.
– Faceti ceai din lemn-dulce pentru a reduce durerea in gat sau sa cumparati un ceai de plante deja preparat al carui ingredient principal este lemnul-dulce.

– Adaugati extract lichid din lemn-dulce in apa sau tineti-l sub limba pentru a ameliora ulcerul sau problemele stomacale.
– Capsulele si tablete masticabile care contin lemn-dulce trebuie administrate conform instructiunilor de pe ambalaj sau ale specialistului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Comitetul Stiintific European pentru Alimentatie recomanda un aport de glicirizina de cel mult 100 de miligrame pe zi. Contraindicatii: sarcina, alaptare, hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace.