Toamna și mai cu seamă luna octombrie este luna castanelor, fructe cu multiple beneficii asupra sănătății organismului.
Sunt foarte nutritive, o castană are o valoare calorică de aproape 200 de kcal la 100 de grame. Pentru a fi consumate, castanele trebuie să ajungă la stadiul de maturitate şi să fie bine coapte.
Proprietățile și beneficiile castanelor:
În primul rând, castanele conţin tot atâta vitamina C cât lămâia, deci sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar.
Au un conținut ridicat de fier, care previne anemia, dar şi multe fibre, care uşurează digestia, facilitând tranzitul intestinal și tratând constipația, dar și diareea. Extractul de castane are un efect benefic asupra probioticelor din tractul intestinal.
Castanele mai conțin vitaminele: B, C, E, minerale precum: mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru, dar şi multe fibre, cu rol benefic în digestie.
Consumul de castane ține tensiunea sub control și sunt benefice pentru afecțiunile cardiovasculare, datorită conținutului ridicat de potasiu. Acest conţinut mare de potasiu reduce excesul de sodiu din organism cauzat de cantităţile mari de sare din alimentaţia noastră. Daca suferiți deja de afecțiuni cardiovasculare, ar trebui să luați în calcul includerea castanelor în dieta alimentară pentru reducerea riscurilor.
Castanele au un conținut ridicat de antioxidanți cu rol în neutralizarea efectului radicalilor liberi, prevenind multiple afecțiuni, chiar și cancerul, dar au și rol de încetinire a procesului de îmbătrânire.
Îmbunătățesc funcțiile cerebrale datorită conținutului de vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina și acid folic). Consumul de castane este benefic pentru a menține creierul sănătos, dar îl și protejează împotriva afecțiunilor ce apar odată cu procesul natural de îmbătrânire.
Sporesc densitatea oaselor prin conținutul ridicat de cupru care are un rol important în procesul de absorbție a fierului, esențial pentru sănătatea oaselor. De asemeni, conținutul ridicat de magneziu sporește densitatea osoasa. Consumul de castane este, îndeosebi, recomandat celor care au risc crescut de osteoporoză, dar și celor care suferă deja de aceasta.
Castanele sunt recomandate și în sarcină, deoarece sunt bogate în acid folic, iar acesta ajută la formarea celulelor roșii și dezvoltarea optimă a fătului.
Cum pot fi consumate castanele?
Castanele pot fi consumate coapte, dar și sub formă de piure, fără să-și piardă din proprietăți și vitamine în momentul în care sunt prelucrate termic.
Castane la cuptor
> Cu ajutorul unui cuțit, se face un “X” pe suprafața fiecărei castane, în felul acesta castanele se vor coace bine în interior, dar fără să se ardă la exterior.
> Se pun într-o tavă de cuptor cu foaie de copt și se lasă la o temperatură de 220 de grade pentru 25-30 de minute.
> Coaja castanelor începe să se crape în zonele în care a fost tăiată cu cuțitul, iar mijlocul va fi bine copt într-o nuanță de auriu maroniu.
> Pot fi servite cu lapte cald.
Piure de castane
> Ai nevoie de aproximativ 2 căni de castane comestibile, ½ cană frișcă bătută, o lingură de unt, 2 linguri de miere și sare.
> Castanele se curăță de coajă și se pun la fiert într-o cratiță încăpătoare. Se lasă să fiarbă 15-20 de minute.
> Când castanele au fiert, acestea se adaugă în blender împreună cu frișca bătută și ½ cană cu apă în care acestea au fiert.
> Se amestecă până se obține o pastă, apoi se adaugă și restul ingredientelor și se mai amestecă până se încorporează toate ingredientele. Se asezonează cu sare după gust.
Din castane se obţine o făină fină lipsită de gluten, care poate înlocui făina de grâu, de orz, ovăz şi secară. Persoanele afectate de boala celiacă (intoleranţă la gluten) sau cele îngrijorate pentru sănătatea intestinelor pot mânca pâine şi produse de patiserie preparate cu făină de castane.