Rostopasca este considerată una dintre cele mai bune plante de leac, cunoscută sub denumirea și de iarba de negi și poate fi consumată sub formă de ceai, pulbere și tinctură pentru a trata sau ameliora mai multe simptome. Iată cum poți să faci ceai de rostopască.
Uz intern
Ceaiul de rostopască pentru uz intern este folosit in:
– tratarea hepatitei A, B si C, a icterului, cirozei si a afecțiunilor hepato-biliare;
– producerea și eliminarea de bilă;
– menținerea concentrației normale a bilirubinei;
– reducerea spasmelor de la nivelul tractului intestinal;
– protejarea celulelor hepatice;
– adjuvant în colecistite acute și cronice;
– adjuvant pentru tuse spastică, pentru ficat și plămâni;
Ceaiul consumat cu moderație poate vindeca si isteriile si insomniile, dar are efecte benefice și in tratarea arteriosclerozei cerebrale, arterosclerozei si pentru reducerea colesterolului și grăsimilor în sânge.
Uz extern
Ceaiul de rostopască pentru uz extern este:
– un adjuvant pentru răni și infecții cronicizate ale pielii;
– bun pentru negi, bătături, tumori cutanate;
– adjuvant pentru psoriazis și dermatoze.
Infuziile de rostopasca sunt folosite si in tratarea fibromului uterin, a candidozei si a infectiei cu trichomonas.
Infuzia poate fi aplicata cu ajutorul unor bandaje sterile si pe ploapele ochilor pentru vindecarea inflamatiilor si ulceratiilor.
Cum se recolteaza
Pentru recoltarea rostopascai se recomanda culegerea partii aeriene, frunze si tulpina, radacina fiind bine sa o pastrezi pentru a te bucura de o planta noua si anul urmator.
Se culege in zilele insorite si se pune la uscat. Dupa uscare, planta isi reduce de cinci ori greutatea.
Prepararea ceaiului
Poti prepara o infuzie simpla sau una premacerata.
Pentru infuzia simpla ai nevoie de o linguriță de plante uscate de rostopască pe care le adaugi într-o cană de 250 ml de apă fierbinte. Lași totul la infuzat pentru 10 minute, după care strecori ceaiul și îl poți consuma cald. Ceaiul de rostopască poate fi consumat în cure de 10 zile, până la 2 căni pe zi.
Infuzia premacerata presupune ca peste noapte sa lasi la macerat intr-o cana de apa calduta o lingurita de planta uscata. Strecoara si apoi ramasitele pune-le la infuzat intr-o alta cana de apa fierbinte. Ceaiul se amesteca cu solutia rezultata in urma macerarii si se consuma de-a lungul unei zile intregi.
Bai cu infuzie de rostopasca
Baile cu infuzie de rostopasca se folosesc in tratamentul hepatitei virale. Intr-o cada de apa fierbinte, adauga un litru de infuzie de rostopasca.
In apa se scalda timp de cate 10 minute fiecare membru al corpului. Dupa terminarea baii, nu trebuie sa te stergi cu prosopul.
Contraindicatii
Pentru cei care exagereaza cu ceaiurile, o cantitate mai mare de 4 grame folosite la ceaiurile zilnice fiind considerata supradoza, rostopasca poate provoca tuse, probleme respiratorii, spasme digestive sau chiar paralizie temporara.