Cu siguranță că ai fost sfătuit măcar pentru o singură dată de cineva să mănânci mujdei de ustoroi dacă vrei să stai departe de problemele de sănătate. Ei bine, iată că acesta este un tratament curat. Dacă mai pui un ingredient în el și îl consumi zilnic te vei bucura de rezultate.

Ingredientul pe care trebuie să îl adaugi în mujdeiul de usturoi este uleiul de măsline presat la rece.

Pentru început, pisează 7 căței de usturoi, după care adaugă peste un sfert de lămâie stoarsă, un vârf de cuțit de sare, jumătate de legătură de pătrunjel tăiat fin și o linguriță de ulei de măsline presat la rece.

Amestecăm bine și lăsăm sa se patrunda vreme de 10-20 de minute, dupa care mujdeiul este gata. Daca simtiti nevoia, puteti sa adaugati si cateva linguri de apa plata sau de izvor, pentru a-l dilua si a-i reduce astfel efectul iritant.

Se consuma in 1-2 reprize, pe parcursul unei zile. Este mai bine tolerat de organism decat usturoiul simplu, pentru ca ingredientele din mujdei (sarea, sucul de lamaie, patrunjelul) compenseaza efectul sau usor iritant, stimuleaza digestia (care poate fi incetinita de anumiti compusi din usturoi), reduce chiar si din mirosul neplacut.

Uleiul de masline ii potenteaza actiunea de reducere a colesterolului, precum si efectul benefic in cazul litiazei biliare.

Secretul curatarii, taierii si pisarii usturoiului pentru mujdei sau orice altceva: nu-l atingeti de metal! Curatati-l cu unghiile sau cu un cutit de lemn. Pisati-l in mojar de portelan sau sticla. Daca nu aveti, folositi clasicul „pisalog” din lemn. In nici un caz in piua de metal in care pisati nuci sau alte alimente.

O substanta chimica din usturoi este mult mai eficienta in combaterea toxiiinfectiilor alimentare decat doua dintre cele mai utilizate antibiotice, arata un studiu recent. Este vorba de alicina, care poate distruge stratul mucos protector seceretat de anumite bacterii ce le apara de actiunea unor antibiotice.

Alicina intra in corp prin sistemul digestiv si de aici este distribuita in toate partile corpului unde incepe sa isi exercite proprietatile sale uluitoare.

Ce beneficii are usturoiul pentru sănătate

1. Antibacterian și antifungic
O serie de studii au demonstrat că usturoiul are puternice efecte antibacteriene și antifungice. Consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric și cel duodenal.

Datorită efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans (cea mai frecventă ciupercă responsabilă de candidoza vaginală) – agenții săi activi sulfuroși fiind capabili să dezintegreze pereții celulari și proteinele acestei ciuperci.

2. Antibiotic natural și antiparazitar
Usturoiul are efect de antibiotic natural împotriva unor micro-organisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum și împotriva paraziților intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic.

Examinând efectele antivirale ale usturoiului, cercetătorii au descoperit că alicina sulfurica, pe care acesta o conține, este eficientă, printre altele, împotriva virusului ce cauzează herpesul.

3. Reduce nivelului de colesterol „rău”
Usturoiul este cunoscut în special datorită efectului său de reducere a nivelului de colesterol, acest efect fiind atribuit alicinei din usturoi.

Dacă este consumat pe termen lung, usturoiul poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (numit și „colesterolul rau”), în timp ce nivelul de colesterol HDL crește pe durata efectuarii de cure de tratament cu usturoi.

4. Reduce tensiunea arteriala
Consumul de usturoi poate fi eficient în tratarea hipertensiunii arteriale. O cura de 600-900 mg, pe termen lung, de cel puțin patru ori pe săptămâna, poate reduce semnificativ tensiunea arterială.

Se pare că usturoiul reduce tensiunea arterială prin două mecanisme posibile:
– prin neutralizarea substanțelor toxice din intestine, și
– acționând asemenea unui vasodilatator.

5. Întareste oasele
Se spune ca in cazul femeilor, usturoiul creste nivelul de estrogen din corp si fortifica astfel oasele. Usturoiul, dar si ceapa, ajuta in vindecarea osteoartritei.

6. Previne Alzheimer-ul si dementa
Abilitatea usturoiului de a reduce nivelul colesterolului „rau” si tensiunea arteriala, impreuna cu potentialul sau antioxidant, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer, dementei si altor boli ale creierului.