Faceti sport si renuntati la fumat. Acestea sunt doua sfaturi care apar destul de des cand vine vorba de sanatatea plamanilor nostri. Si, dintr-un motiv intemeiat, fumatul poate avea un impact dezastruos asupra acestor organe.

Cu toate acestea, aceste doua recomandari nu sunt singurele pe lista obiceiurilor bune pentru a va ingriji plamanii. Intr-adevar, dieta joaca, de asemenea, un rol important.

1. Ceai verde

Nu este nimic mai bun decat o ceasca buna de ceai verde care sa te relaxeze. Dar beneficiile acestei plante nu se termina aici. Acest studiu efectuat intr-o populatie coreeana sugereaza ca consumul de ceai verde de doua ori pe zi ar putea reduce riscul de a dezvolta boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), o boala inflamatorie cronica a plamanilor.

2. Merele

In plus, marul este un fruct cu multiple beneficii, deci este posibil sa nu fiti surprins sa aflati ca este benefic si pentru sanatatea plamanilor.

Intr-adevar, un studiu publicat in The European Respiratory Journal in 2017 ar fi aratat ca consumul de mere incetineste declinul functiilor pulmonare, in special la fostii fumatori.

3. Usturoiul

Datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii, usturoiul este un aliat excelent in protejarea impotriva stresului oxidativ care poate dauna plamanilor. In cazul obstructiei cailor respiratorii, acest condiment este benefic datorita proprietatilor expectorante, antiseptice si fluidificante.

4. Banana

Foarte apreciat pentru gustul natural dulce, bananele sunt un fruct bogat in fibre si vitamine, ceea ce le face benefice pentru sanatatea noastra in general, dar si pentru plamanii nostri.

5. Ghimbir

Potrivit nutritionistilor , acest condiment cu gust atipic ar fi deosebit de benefic pentru sanatatea plamanilor nostri. Potrivit unui studiu in vivo, ghimbirul ar putea reduce leziunile pulmonare cauzate de consumul de alcool, in special datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatorii. Pentru a beneficia, puteti incerca acest sirop natural cu ghimbir, sofran si ceapa.

6. Somon

Bogat in omega-3, somonul ar fi aliatul bronhiilor noastre. Este unul dintre alimentele indicate pentru boala pulmonara obstructiva cronica. Intre timp, omega-3 sunt considerati acizi grasi benefici in infectiile pulmonare, spune o publicatie de la Universitatea din Rochester Medical Center.

7. Curcuma

In general, curcuma este un excelent medicament antiinflamator cunoscut pentru ameliorarea durerii si inflamatiei. Si aceasta planta are si proprietati antioxidante formidabile. Potrivit unui studiu publicat in Pharmacology Research, beneficiile sale pentru plamani sunt atribuite continutului sau de curcumina, pigmentul responsabil de culoarea sa, care ar reduce inflamatia acestor organe, in special in cazurile de astm sau de boala pulmonara obstructiva cronica.