Multe rani sau chiar lucruri fatale ar fi putut fi evitate daca oamenii ar fi actionat corect in caz de urgenta. Uneori, cunoasterea unui fapt simplu va poate creste sansele de supravietuire sau va poate ajuta sa salvati pe cineva.

Am analizat situatiile in care viata umana poate depinde de un anumit comportament si sugereaza o procedura care sa va ajute sa le faceti fata.

1. Intalnirea unui urs agresiv

Desigur, este mai bine sa stai departe de ursii in salbaticie, dar daca intalnirea a avut loc, atunci stii ca aceste animale prefera de obicei sa evite conflictele. Identifica-te: Ursul trebuie sa inteleaga ca esti o fiinta umana si nu o posibila prada. Prin urmare, vorbeste fiarei cu o voce calma, in timp ce ramai pe loc si flutura bratele. Ursul poate veni la tine sa te adulmece si sa-si dea seama cine esti si ce vei face. Daca animalul sta pe picioarele din spate, este interesat si nu va ataca.

Daca ursul este stationar, indepartati-va incet de el. Nu fugiti. Ursii alearga repede si urca bine in copaci – nu are rost sa concurezi cu ei. Daca un urs brun vine dupa tine, opreste-te si prefa-te ca esti mort. Stai intins pe burta cu mainile la gat. Intindeti picioarele pentru a ingreuna ursul sa va rastoarne. Nu te misca pana nu se indeparteaza ursul. Cu toate acestea, daca atacul continua, rezistati energic. Folositi orice aveti la indemana pentru a lovi ursul si tintiti spre cap.

2. Mirosul de peste din casa, a aparut fara motiv

Daca sursa nu poate fi identificata, este , probabil , mirosul de fire de topire . Au izolatie rezistenta la caldura si, daca se incalzesc prea mult, pot emite un miros de peste. Aceasta situatie este foarte periculoasa si poate duce la incendiu. Cea mai buna solutie este sa opriti energia electrica inainte de a afla motivul si sa apelati un electrician.

3. Curentul care te impinge in mare

Lovind accidental curentul invers, este inutil sa inoti impotriva lui pana la tarm – iti vei pierde toate fortele in zadar. Incercati sa va deplasati paralel cu malul pana cand iesiti din curent , apoi inotati spre uscat.

4. Muscatura de sarpe otravitor

Contrar conceptiilor gresite obisnuite , nu puteti aspira otrava, aplicati ceva foarte rece, legati deasupra ranii, comprimati si cauterizati rana. Locul muscaturii trebuie tinut in repaus, altfel otrava se va raspandi mai repede pe tot corpul. Persoana trebuie dusa la spital cat mai curand posibil.

5. Dupa resuscitarea unui barbat care aproape s-a inecat

Daca o persoana care a inghitit apa a fost reanimata, acest lucru nu inseamna ca viata sa nu mai este in pericol. Ar trebui sa mergeti imediat la spital, chiar daca persoana pare sa se descurce bine. Dupa ceva timp, el poate dezvolta complicatii periculoase, iar in spital va fi sub supravegherea personalului medical.

6. Cum se sparge geamul unei masini intr-un accident

Intr-o situatie in care este posibil sa iesiti din masina doar prin geam, si nu prin usa, merita sa ne amintim ca este mult mai usor sa spargem geamul cu lovituri nu in centru, ci de-a lungul marginilor . Apropo, tetiera va face fata acestei sarcini daca poate fi scoasa din spatarul scaunului. Incercati sa verificati in prealabil daca acesta iese. Daca nu, puteti achizitiona un instrument care va va ajuta in caz de urgenta.

7. Acoperiti sticla de apa din dreptul geamurilor

Suna ciudat, dar daca lumina directa a soarelui cade peste sticla, atunci poate provoca cu adevarat un incendiu . In acest caz, sticla va actiona ca o lentila si va concentra caldura soarelui la un moment dat. Este mai bine sa depozitati astfel de sticle departe de fereastra si sa nu le lasati niciodata in masina .

8. Apa de pe plaja este prea departe de linia obisnuita

Plecarea brusca a apei de pe coasta pe o distanta considerabila este unul dintre semnele unui tsunami iminent . Daca observati acest lucru intr-o zona in care este posibil un astfel de dezastru natural, trebuie sa avertizati imediat pe toti cei din jur si sa fugiti.

In ajunul tsunami-ului din Oceanul Indian in 2004, din pacate, putini oameni au acordat importanta acestui lucru. Aproape de-a lungul coastei, oamenii au coborat pe tarm pentru a colecta scoici si pesti. Copiii au fost cei mai interesati de fenomen. Cu toate acestea, pe doua plaje erau oameni care stiau acest fapt: o englezoaica de 10 ani Tilly Smith si profesorul de biologie John Chroston . In acea zi, au reusit sa salveze vietile multor oameni.

9. Regula de supravietuire: acordati prioritate unei urgente

Fiecare persoana, care face o drumetie sau o plimbare lunga in natura, ar trebui sa se pregateasca din timp cat mai mult posibil pentru orice situatii de urgenta in care ar putea intra si sa isi planifice actiunile in cazul in care ceva nu merge bine. Amintiti-va ca o persoana poate trai:

3 minute fara aer sau in apa cu gheata;

3 ore fara adapost cand sunt expuse la temperaturi extreme;

3 zile fara apa (daca sunteti protejat de conditiile de mediu dure);

3 saptamani fara mancare (daca aveti apa si adapost).

Fara o prioritate adecvata in caz de urgenta, sansele de supravietuire sunt mult mai mi