Mana este una dintre cele mai groaznice boli ale tomatelor. Boala se extinde rapid și poate distruge culturile complet. Iată câteva măsuri pe care le puteți întreprinde pentru a salva legumele și a ajunge să le savurați coapte!

Rețeta 1 — EMULSIA

Ingrediente:
– 5 litri de apă;
– 1 lingură de bicarbonat de sodiu;
– 3 linguri de ulei;
– 1 linguriță de săpun lichid.

Mod de preparare și aplicare:
Combinați toate ingredientele necesare.
Agitați foarte bine soluția și, folosind un pulverizator sau atomizor, stropiți îndată plantele cu ea.

Rețeta 2 – DECOCT de CONIFERE

Ingrediente:
– 1 borcan de 1l de ace (de brad, pin);
– 500 ml de apă;
– 30 gr săpun de rufe.

Mod de preparare și aplicare:
Fierbeți acele timp de 5 minute, lăsați decoctul să se răcească și îl strecurați printr-o bucată de tifon. Îl diluați apoi cu apă în proporții de 1:5 și adăugați săpun. Stropiți culturile imediat.

Rețeta 3 – INFUZIE de GUNOI de GRAJD

Ingrediente:
– 1 kg bălegar proaspăt de vacă;
– 10 litri de apă.

Mod de preparare și aplicare:
Amestecați bălegarul cu apă și stropiți plantele imediat, folosind o mătură.

Rețeta 4 – INFUZIE de URZICI

Ingrediente:
– 1 kg de urzici;
– 3 litri de apă;
– 30 gr săpun de rufe.

Mod de preparare și aplicare:
Mărunțiți urzicile, turnați apa, infuzați amestecul timp de 24 de ore, apoi îl strecurați, adăugați săpunul și stropiți tomatele.

Rețeta 5 – INFUZIE de USTUROI

Ingrediente:
– 200 gr de usturoi (sau tije);
– 200 gr de apă;
– 20 gr de iod;
– 30 gr săpun de rufe.

Mod de preparare și aplicare:
Dați usturoiul prin mașina de tocat carne și măcerați pasta obținută timp de 2-3 zile în apă. Strecurați infuzia și diluați-o cu 10 l de apă. Adăugați iodul și săpunul, după care puteți stropi roșiile.

Rețeta 6 – LAPTELE și ZERUL

Ingrediente:
– 2 litri de lapte sau zer;
– 1 pahar de zahăr(200 g);
– 10 litri de apă.

Mod de preparare și aplicare:
Combinați toate ingredientele necesare și stropiți plantele cu soluția obținută.

SPOR LA GRĂDINĂRIT!