Tot mai multe autorități locale, în special în județele care se confruntă cu focare de infecție cu coronavirus, au luat decizia ca masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile deschise aglomerate. Până acum în 20 de judeţe s-a impus obligativitatea purtării măştii de protecţie, dar numărul acestora este foarte probabil să crească.

1. Argeş

Primul judeţ în care purtarea măştii devine obligatorie pe stradă
Măștile de protecție au devenit obligatorii în județul Argeș, începând de AZI , în timp ce terasele au program limitat până la ora 23, a arătat prefectul judeţului în urma unei ședințe în care au fost discutate măsurile ce trebuie a fi luate în condițiile în care doar în județ s-au înregistrat aproape 1.500 de cazuri în două săptămâni.

Amenzile vor fi orientate spre maximum pentru a descuraja orice posibilă încălcare a legii.

2. Bucureşti

Comandamentul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă reunit luni după-amiază, la Prefectura Bucuresti, a decis noi restricţii în Bucureşti pentru a limita răspândirea noului coronavirus în condiţiile în care Capitala are cele mai multe cazuri active de COVID-19, potrivit Romania TV.

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca masca de protecţie să fie obligatorie în toate locurile publice din Bucureşti.

3. Olt

Masca de protecţie a devenit obligatorie în aer liber şi în judeţul Olt de azi, potrivit Olt TV. Astfel, masca trebuie purtată în toate zonele aglomerate, cum sunt piețele, târgurile, dar și în stațiile de autobuz și de tren. Vor fi controale ample în tot județul, iar cei care nu respectă această măsură de protecție vor primi amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat o hotărâre în acest sens. Astfel, purtatul măştii de protecţie devine obligatoriu în aer liber și în Olt, în toate zonele aglomerate. Iată care sunt acestea:

1. Municipiul Slatina si comunele arondate:
– Piața Agroalimentara ”ZAHANA”
– Piața ”ECATERINA TEODOROIU”
– Piata ”FRAȚII BUZEȘTI”
– Piața BASARABI

2. Municipiul Caracal și comunele arondate:
– Zona Pieței Agroalimentare – Strada Antonius Caracalla

3. Orașul Balș și comunele arondate:
– Târgul săptămânal din orașul Balș
– Piața săptămânală din orașul Balș
– Târgul săptămânal Iancu Jianu

4. Orașul Corabia și comunele arondate:
– zona Pieței Agroalimentare din orașul Corabia
– zona Pieței Agroalimentare, pe raza comunei Vădăstrița

5. Orașul Potcoava și comunele arondate:
– Piața Agroalimentară Tufeni, cunoscută ca fostul târg

4. Caraş Severin

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, întrunit la solicitarea prefectului Cristian Gâfu, a decis că masca va deveni obligatorie de miercuri, 14 octombrie, și în spații deschise, în anumite condiții:

“Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere
nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi: piețe agroalimentare, târguri, expoziţii, târguri de produse tradiţionale şi vânzare de alte bunuri, piețe de vechituri, zone de așteptare (stații de autobuz, de autocar, peroane, gări şi autogări şi altele asemenea), în punctele de trecere a frontierei, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, alte evenimente publice.

De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât
să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, la obiectivele turistice şi alte spaţii publice deschise, numai în situaţia în care nu se poate respecta distanţarea fizică în conformitate cu prevederile legale.

În piețele agroalimentare, comercianții vor purta mănuși și măști de protecție.

Se exceptează de la aceste măsuri persoanele care desfășoară activități fizice intense
și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport.

Pe perioada desfășurării evenimentelor sportive se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către stafful tehnic și tot personalul care participă la evenimente.

 

5. Tulcea

În județul Bistrița-Năsăud, purtarea măștii devine obligatorie în spații publice deschise în care există aglomerări de persoane, respectiv piețe, târguri, oboare, potrivit publicației Timp Online, citata de digi24.ro. Totodată, masca de protecție devine obligatorie și în zonele de îmbarcare și de așteptare (stații de autobuz, gări și autogări, platforme industriale).

6. Harghita:

Masca de protecţie, obligatorie în toate spaţiile publice aglomerate, începând de astăzi în toate zonele aglomerate din judeţul Harghita, măsura fiind adoptată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în vederea limitării extinderii noului coronavirus, potrivit Agerpres.

Potrivit hotărârii CJSU, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în pieţele agroalimentare permanente sau temporare, închise sau deschise, în târgurile de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, zone adiacente instituţiilor publice şi agenţilor economici unde se pot crea aglomerări de persoane, zone pietonale intens frecventate.

7. Bacău

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis ca masca va fi obligatorie in judetul Bacau in toate zonele aglomerate:

– în piețe, târguri și oboare organizate în localitățile din județul Bacău,
pe toată durata de funcționare a acestora;
– în zonele de așteptare pentru călători/pasageri: stații de
autobuz/microbuz, peroane stațiil/gări căi ferate și autogări,
terminal/parcarea Aeroportului Internațional “George Enescu” Bacău;
– curți și perimetre adiacente ale lăcașurilor de cult, pe toată perioada
desfășurării slujbelor/serviciilor religioase a acestora (biserici, mănăstiri, case
de rugăciuni);
– spații exterioare apartinând instituțiilor și autorităților , publice și
private;
– locurile unde se desfășoară spectacole în aer liber;
– oriunde se formează aglomerări de persoane pe domeniul public și nu
poate fi respectată distanțarea fizică;
– în zone de promenadă: parcuri de agrement, parcuri de distracții,
piațete;

8. Bihor

Masca de protecție devine obligatorie în aer liber, în toate zonele aglomerate, în piețe, în stațiile de autobuz, gări și autogări. Și în zonele de așteptare pentru accesul la obiectivele turistice, masca devine obligatorie. La fel și în cazul evenimentelor care se desfășoară în aer liber, masca trebuie purtată pe toată durata acestora.

9. Cluj

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a decis, obligativitatea purtării măştii de protecţie pe întreg teritoriul judeţului la adunările publice organizate în spaţii publice deschise, de către toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani.

10. Vaslui

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui întrunit în ședință extraordinară a adoptat Hotărârea nr. 16 prin care începând cu data de 14.10.2020, ora 00:00, este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât nasul și gura să fie acoperite, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise de pe teritoriul județului Vaslui, în grupuri de mai mult de 3 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii.

11. ILFOV

► Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

► Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

► Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

► Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

► Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.

12. Covasna

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie, începând de marţi, şi în pieţele, staţiile de autobuz şi alte zone publice deschise aglomerate din judeţul Covasna, iar terasele şi sălile de jocuri vor fi închise după ora 23,00 măsurile fiind dispuse luni de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

 

13. Dolj

“Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dolj a adoptat astăzi, 13.10.2020, o hotărâre cu privire la măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, devine obligatorie purtarea măștii de protecție, să acopere gură și nasul, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Dolj.

14. Mehedinţi

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschis din Mehedinţi.

15. Maramures

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 32/2020, prin care au fost stabilite măsuri suplimentare de protecție pentru prevenirea și limitarea infecției cu SARS-CoV-2 la nivelul județului Maramureș.

Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, a devenit obligatorie, atât pentru locuitorii județului, cât și pentru cei aflați în tranzit, începând cu data de 14 august a.c., în următoarele spații publice deschise: piețe agroalimentare, târguri, expoziții, târguri de produse tradiționale, vânzarea de produse și alte bunuri în aer liber, zone de așteptare (stații de autobuz, stații de troleibuz, peroane, inclusiv la societățile de transport persoane private), zone în care se desfășoară evenimente publice, pelerinaje, obiective turistice (Cimitirul Vesel din Săpânța, Calea Ferată Forestieră Mocănița de la Vișeu de Sus), activități cu caracter religios în aer liber, în perimetrul piscinelor amplasate în aer liber.

16. Hunedoara

Masca de protecţie devine obligatorie în spaţii publice deschise

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie, de miercuri, în spaţii publice deschise de pe teritoriul judeţului Hunedoara, în condiţiile în care autorităţile au constatat o tendinţă crescătoare a ratei de infectare cu noul coronavirus, a informat Instituţia Prefectului.

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condus de prefectul Vasilică Potecă, şi impune obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele prezente în spaţii publice deschise din târguri, pieţe, locuri de pelerinaj sau slujbe religioase. De asemenea, masca trebuie purtată la evenimente cultural-artistice şi sportive, în gări, autogări şi staţii de autobuz.

17. Timiş

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile publice deschise din judeţ

Purtarea măştii de protecţie, în contextul pandemiei COVID-19, devine obligatorie şi în spaţiile publice deschise de pe raza judeţului Timiş, în baza unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit, sâmbătă, în şedinţă extraordinară.

18. Sibiu:

CJSU a decis ca din 14 octombrie să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în spaţii deschise

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sibiu a decis ca, începând cu data de 3 august, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în spaţiile deschise aglomerate, ca măsură de prevenire şi limitare a răspândirii SARS-CoV-2, informează Prefectura Sibiu.

Măsura se va aplica, conform Hotărârii adoptate de CSJU Sibiu, în şedinţa extraordinară care a avut loc vineri, pentru toate persoanele, inclusiv pentru copiii care au împlinit vârsta de 5 ani.

Măsura se aplică în următoarele locuri:

– pieţele agroalimentare cu program zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 15,00 – 18,00 şi permanent sâmbăta şi duminica;

– pieţele agroalimentare cu program săptămânal – în ziua desfăşurării, pe întreaga perioadă;

– pieţele volante/pieţele mixte – pe întreaga durată a desfăşurării;

– târguri generale/specializate – pe întreaga durată a desfăşurării;

– bâlciuri/festivaluri tematice – pe întreaga durată a desfăşurării;

– staţiile de autobuz, peroanele din staţiile de cale ferată, autogări, Aeroportul Internaţional Sibiu zona de parcare, staţiile de îmbarcare transport pe cablu (Bâlea Cascadă, Bâlea Lac şi Păltiniş) pe perioada staţionării şi îmbarcării;

– pe perioada desfăşurării ceremoniilor funerare;

– Grădina Zoologică Sibiu – în zonele cu potenţial de aglomerare (casa de bilete, zona chioşcurilor şi tarabelor, zona lacului de agrement), în zilele de sâmbătă şi duminică;

– parcuri – în zonele de socializare (mese pentru jocul de şah – Parcul Astra, etc.);

– evenimente culturale organizate în spaţii deschise atât pentru participanţii la eveniment, conform legislaţiei în vigoare, cât şi pentru persoanele aflate în trecere care aleg să staţioneze temporar în apropierea zonei delimitate a evenimentului.

19. Botoşani

Prefectur anunţă vineri, într-un comunicat de presă, că purtarea măştii devine obligatorie din în pieţe, târguri, staţii de autobuz, tramvai, tren.

20. Vrancea:

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie în spaţiile deschise din judeţ
Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie în spaţiile deschise din judeţul Vrancea, după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea a adoptat o hotărâre în acest sens, potrivit prefectului Gheorghiţă Berbece.