Oamenii de știință olandezi au reușit să găsească coronavirusul în apele uzate ale unui oraș înainte de raportarea primelor cazuril cu Covid-19, lucru care indică un sistem nou de avertizare timpurie pentru coronavirusul care cauzează pneumonie.

Așa-numitul coronavirus SARS-CoV-2 este adesea excretat în scaunul unei persoane infectate. Deși este puțin probabil ca apele reziduale să devină o cale importantă de transmitere, circulația sporită a agentului patogen în comunități va crește cantitatea de viruși care este prezent în sistemele de canalizare, au declarat luni Gertjan Medema și colegii săi de la KWR Water Research Institute din Nieuwegein, și care a fost citat de Bloomberg.

Cercetătorii au detectat material genetic al coronavirusului la o stație de tratare a apelor uzate din Amersfoort pe 5 martie, înainte de a se fi raportat vreun caz în orașul care este situat la aproximativ 50 de kilometri de Amsterdam. Olanda a confirmat primul său caz Covid-19 pe 27 februarie și a descoperit că lucrătorii din domeniul sănătății s-au îmbolnăvit din cauza acestei infecții în sudul țării.

„Este important să colectăm informații despre apariția și soarta acestui nou virus în canalizare pentru a înțelege dacă nu există niciun risc pentru lucrătorii de aici, dar și pentru a determina dacă supravegherea apelor reziduale ar putea fi utilizată pentru a monitoriza circulația SARS-CoV-2 în comunitățile noastre ”, a declarat Gertjan Medema într-o lucrare lansată înainte de a fi revizuită de specialiștii în domeniu. Acest lucru ar putea completa supravegherea clinică actuală, care este limitată la pacienții cu Covid-19 cu cele mai severe simptome.

Acesta a spus că este primul raport de detectare a SARS-CoV-2 în canalizare.

Supravegherea apelor uzate este o metodă bine stabilită de detectare a poliovirusului și a bacteriilor rezistente la antibiotice, precum și utilizarea de medicamente ilicite și de prescripție medicală.

Supravegherea apelor reziduale ar putea servi, de asemenea, ca avertizare timpurie a apariției și reapariției Covid-19 în orașe, au mai spus oamenii de știință olandezi.

„Detectarea virusului în canalizare, chiar și atunci când prevalența Covid-19 este scăzută, indică faptul că supravegherea apelor reziduale ar putea fi un instrument sensibil pentru a monitoriza circulația virusului în populație”, au spus aceștia.